Springplank voor 21ste eeuwse kant-en-klare-verbouwingen

Waar blijven de design thinkers als het gaat om woningverbouwingen?!

Building Transition / Blogs  / Waar blijven de design thinkers als het gaat om woningverbouwingen?!

Waar blijven de design thinkers als het gaat om woningverbouwingen?!

Iedereen in Nederland kent de ellende van een verbouwing: het duurt lang, kost teveel, is enorm gedoe en de kwaliteit van het resultaat is niet zo zeker. Na-oorlogse woningen zijn seriematig gebouwd en lenen zich dus voor een seriematige upgrade (ondanks alle individuele verschillen). Je wilt een “IKEA-verbouwing”: een samenhangend geheel van techniek, proces, klantbeleving en diensten dat je ‘in de winkel’ koopt (kijk naar voorlopers zoals: webuildhomes.nl of reimarkt.nl).
Nu is een verbouwing in handen van ‘techneuten’. Deze markt schreeuwt (zonder al te veel geluid, helaas) om ontwerpers. Ontwerpers die een verbouwing from scratch ontwikkelen. Ontwerpers die samenwerken met technici en business mensen. Waar blijven ze?

 

Natuurlijk zijn architecten de ontwerpers in het domein van verbouwingen. Helaas zijn er weinig architecten die interesse hebben in de bestaande na-oorlogse woningvoorraad. En ook helaas….er zijn weinig architecten die denken als design thinkers. Dat laatste is ongelooflijk jammer! Een industrieel ontwerper start om op basis van een onderzoek naar drivers van klanten een programma van eisen op te stellen voor het product. Industrieel ontwerpers worden getraind om praktisch en esthetisch als gelijkwaardige krachten te zien. Architecten, echter, willen het ontwerp nog te vaak als esthetisch hoogstandje wegzetten, ten koste van praktische toepasbaarheid en gebruikersgemak. Architecten hebben veel van hun positie in moeten leveren in de afgelopen jaren en bouwbedrijven maken een sprong naar voren met hun ‘bouwconcepten’. Maar, dat levert tot nu toe nog geen gewenste, gewilde, begeerde producten op. Er is dus nog ruimte voor iets anders.

 

Building Transition ambieert action research te doen naar de haalbaarheid van start-ups in de markt van woning-upgrades en daarbij nadrukkelijk ontwerp – techniek – business te verenigen en de design thinking methode toe te passen. Zo geven we gebruikers een stevige plek in het productontwikkelproces. Welke ontwerpers voelen zich aangesproken door deze manier van kijken? En wie durft het aan om te duiken in de wereld van al die na-oorlogse woningen die in de basis hetzelfde zijn, maar die ook allemaal hun eigenaardigheden hebben?

 

Wat Building Transition betreft is de tijd rijp om op ontdekkingstocht te gaan en het pad te effenen voor een nieuwe benadering van upgraden van onze woningvoorraad en toewerken naar start-ups die in die markt komen met de ultieme Upgrade21: die verbouwing die een woning betaalbaar in één keer gereed maakt voor de 21e eeuw, met vanzelfsprekend oog voor bewoners en wijk. We bereiden een eerste meerdaags Atelier voor met een multidisciplinair team zo’n product te definiëren en er de juiste bedrijfsvorm bij te ontwikkelen.

Laat je reactie achter