Springplank voor 21ste eeuwse kant-en-klare-verbouwingen
Building Transition / Blogs  / De urban challenges van nu hebben een goed en betaalbaar verbouwingsproduct keihard nodig als bouwsteen voor ontwikkeling van een prettig woonklimaat in stedelijk gebied.

De urban challenges van nu hebben een goed en betaalbaar verbouwingsproduct keihard nodig als bouwsteen voor ontwikkeling van een prettig woonklimaat in stedelijk gebied.

Eens voor de vuist weg: wat is een redelijk bedrag dat een woningeigenaar in zijn huis zou willen steken om het in één keer weer klaar te maken voor deze eeuw? Denk aan: iets met de schil, isolatie, installaties, interieur… Ik kan me zomaar voorstellen dat het zo’n beetje 1/7 van de WOZ-waarde is. Bereken het eens voor uw eigen huis.

 

Je komt dan op bedragen uit rond de 30.000 euro voor veel Nederlandse seriewoningen. Dat bedrag staat eindeloos ver af van de kostprijs die een flinke verbouwing momenteel kost. Bouwers reageren op zo’n stelling op twee manieren: ‘het is niet haalbaar, want’ en ‘wat wil zo’n bewoner dan’. Die laatste vraag is heel zinnig om te stellen. Die vraag is er één die b.v. een business developer, strategisch marketeer of industrieel ontwerper zich als vanzelf stelt. De bouw echter denkt: ik weet waar ik deelproducten kan krijgen en ik heb mijn manier van werken en dan kom ik met die zaken in actie als een klant iets gaat vragen. Building Transition stelt de vraag ‘wat wil de (welke) klant’ centraal. En dan kan je onder meer op het antwoord uitkomen: ik zou zo’n beetje 30.000 euro voor een update van mijn woning over hebben.

Nu stelt niemand zo’n vraag, want het lijkt alle woningeigenaren (professionals of particulieren) schier onmogelijk om voor zo’n bedrag echt substantiële waarde te kunnen krijgen. Maar zou iemand die vraag stellen, dan zou de huidige bouw die benaderen vanuit inkoop van beschikbare deelproducten bij vele leveranciers en wat advieskosten en een marge die daar nog overheen moet. En dan kom je never nooit niet bij dat bedrag uit.

 

Wat doet die discrepantie tussen vraag en aanbod op de lange termijn met onze huidige woningvoorraad in juist het stedelijke gebied dat we de komende jaren alleen maar meer intensief gaan benutten? Die wordt er uiteraard niet beter op. Niet dat er niks gebeurt. De gezamenlijke corporaties hebben in 2014 1,2 miljard euro aan woningverbetering uitgegeven. Aan spouwmuurisolatie, een verfbeurt, dubbelglas, keukenrenovatie, renovatie naar een label B etc. Al dat geld is uitgegeven aan kleine verbeterstapjes voor huizen die aan het einde van hun levensduur zijn en eigenlijk meer nodig hebben om weer als-nieuw te zijn.

 

We weten dat er in Nederland (en net zo goed in andere landen) grote stedelijke knooppunten hebben waarbinnen het leven zich meer en meer concentreert. Binnen die context liggen er grote uitdagingen op allerlei vlakken van onderwijs, zingeving, welzijn, economische ontwikkeling, infrastructuur tot wonen.

Building Transition zet zich nú in om te zorgen dat we over 5 jaar bedrijven hebben die een echt top en betaalbaar aanbod hebben voor de bestaande woningvoorraad in die gebieden in Nederland (en in vergelijkbare gebieden in de wereld). Want dat is echt een bouwsteen voor een fijne leefomgeving. En het is evident dat de huidige sector, met alle goede bedoelingen, die bouwsteen nu niet kan leveren.

Laat je reactie achter