Springplank voor 21ste eeuwse kant-en-klare-verbouwingen
Building Transition / Blogs  / Aankondiging Dutch Construction Hackaton: een woningupdate voor 30.000 euro.

Aankondiging Dutch Construction Hackaton: een woningupdate voor 30.000 euro.

Als onderdeel van het Startup Fest Europe dat de laatste meiweek losbart, is er op vrijdag 27 mei de Dutch Construction Hackaton. Op diverse plekken in het land bij innovatiehotspots wordt een daglang gewerkt aan uitdagende opgaves over de volle breedte van de bouw.

Building Transition werkt in thuisbasis CiC, het innovation centre in het Groothandelsgebouw, ook aan een Challenge: een complete woningupdate van een 20ste eeuwse woning voor het ridicule bedrag van 30.000 euro.

 

Even wat achtergrondinformatie. De essentie van het werk van Building Transition is om een mix van de juiste start-ups en gevestigde partijen, multi-disciplinair en cross-sectoraal, bij elkaar te brengen om te werken aan een blueprint voor een start-up. Not just any start-up! Building Transition is er om bedrijven in het zadel te helpen die een kant-en-klare verbouwing van hoge kwaliteit en met een eenheidsprijs ontwikkelen en op de markt brengen. Want dat is waar de markt behoefte aan heeft. Het is fantastisch al iemand b.v. een nieuw ventilatiesysteem heeft ontwikkeld, maar dat systeem is als losse component te duur. En is in de huidige bouwsector, die draait op inkoop plus marge, niet te slijten. Integratie vanuit een totaalvisie op het eindproduct, is the way to go. Deze manier van benaderen gaan we voor het eerst testen in het kader van de Hackaton, om hetzelfde later dit jaar te doen in meerdaagse Ateliers.

 

Dus, wat doen we op deze Hackaton? We werken aan een concrete case: een wijkje in Capelle aan de IJssel dat door een Rotterdamse corporatie voor dit experiment naar voren is geschoven omdat dit typisch het vastgoed is waarvan het voor corporaties heel prettig zou zijn als er radicaal nieuwe oplossingen voor zouden ontstaan. Building Transition heeft een bassiteam geformeerd van een business developer, een bedrijfseconoom, een industrieel ontwerper, een innovatiespecialist en een IT-ontwikkelaar. Dat zijn not the usual suspects om aan een woningrenovatie te werken;)

 

Wie schuift aan voor deze Challenge?! We nodigen met name start-ups met deelproducten, die beseffen dat hun product in het grote geheel van een woning een plek moet krijgen. We zijn ook bijzonder geïnteresseerd of er mensen zijn die over een geïntegreerd geheel van installatiecomponenten nadenken en of er mensen zijn die nadenken over het monitoren van een woning voor product-feedback enerzijds en/of domotica-beleving voor de bewoner anderzijds en mensen die nadenken over het productieproces in de bouw.

 

We hebben op deze dag een paar keer digitaal contact met de andere hubs waar aan Challenges wordt gewerkt, DomeX in Oss is het centrale punt waar Maxime Verhagen en Neelie Kroes. Het programma start in het Groothandelsgebouw op de vierde verdieping bij CiC om 8.00 uur in de ochtend. We krijgen een introductie op de case van de woningen in Capelle aan de IJssel. Daarop volgt een introductie op de generieke randvoorwaarden van Building Transition en de uitdagingen waar de verbouwingen van huidige bouwpartijen zich voor gesteld zien. Daarna volgt het werken aan de contouren van start-up met een weergaloos aanbod, waarbij we een business model canvas als structuur gebruiken. Omdat we maar een dag hebben voor een complexe vraag, zullen we focussen op de specificaties van het product en de customer experience en vervolgens vanuit de extreme prijs-uitdaging onderzoeken wat die prijs vraagt van het productproces en het verdienmodel. Want, om 16.30 uur presenteren we in een live-verbinding onze resultaten van die dag al weer.

 

Schrijf je in op http://www.dutchch.nl of stuur een mailtje naar team@buildingtransition.nl

Doe mee met dit test-Atelier en wellicht zien we je later dit jaar terug in een meerdaags Atelier!

 

 

 

 

Laat je reactie achter